Naar Nieuws

Agressie en dementie

Nieuws - 09 februari 2018

In het kader van agressie en weerbaarheid komen er ook minder voor de hand liggend onderwerpen aan de orde. Wij geven regelmatig trainingen aan zorgmedewerkers. Die mensen krijgen in zowel thuiszorg als verzorgingshuizen veel te maken met dementerende patiënten. Daarbij staan ze soms bloot aan gedrag waarvan ze denken dat ze er weinig aan kunnen veranderen. Dat hoort bij het werk, vinden ze. Ze leggen zich neer bij allerlei vormen van ongewenst en agressief gedrag, inclusief de blauwe plekken of erger die daar het gevolg van zijn.

Door het gedrag van dementiepatiënten te dulden, hebben de medewerkers regelmatig te kampen met spanningen, angst en uitval. En juist door het te accepteren zijn ze bij deze specifieke gevallen niet geneigd om de tips op te volgen die ze in andere situaties wel ter harte zouden nemen. Terwijl het ook in deze gevallen de moeite loont om met collega’s ervaringen uit te wisselen. Door te analyseren hoe gedrag ontstaat kun je kijken naar de signalen, wat je eventueel hebt gemist en hoe je bij een volgende gelegenheid scherper of in ieder geval anders kunt reageren.

Op de website dementie.nl kwam ik handige tips tegen. Bovendien kun je met elkaar kijken welke aanpak resultaten oplevert. Hoe voorkom je nou concreet onrust en agressie bij mensen met dementie. Natuurlijk kan dat per persoon verschillen. Maar ik merk wel dat medewerkers soms onvoldoende ruimte voelen om af te wijken van de dagelijkse routine. Terwijl afleiding en creatieve oplossingen juist veel escalaties kunnen voorkomen.

Wij kijken graag samen met u naar een aanbod op maat.

Dit is een bewerking van een blog dat eerder verscheen op Binnenlands Bestuur.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Meer weten?