Naar Trainingen

Oplossingsgericht leidinggeven

De wereld verandert ingrijpend en in hoog tempo. Succesvolle organisaties gaan daarin niet alleen mee, maar lopen daarin zelfs voorop. Als leidinggevende speel je hierin een belangrijke rol en dit vraagt om een effectieve aanpak. Om als leidinggevende effectief te zijn is het de kunst om de balans te vinden tussen sturen op resultaat, op efficiency, op veranderingen en last but not least op de ontwikkeling van je medewerkers. Met als hamvraag: hoe haal je het beste uit jezelf en uit je medewerkers in een voortdurend veranderende context? In deze 2-daagse training leer je de principes van positief en oplossingsgericht leiderschap.

Opleidingsduur

2 losse dagen, met 2-3 weken tussen ertussen

Doelgroep

Professionals en leidinggevenden die effectiever willen omgaan met conflicten

Onderwijsvorm

Standaard, Standaard-Maatwerk of Maatwerk

Aantal deelnemers

Minimaal 6, maximaal 12

Locatie

Amsterdam, Utrecht, In company

Resultaat

 • Je hebt inzicht in de verschillende werkvelden van de leidinggevende.
 • Je kunt soepel schakelen tussen de verschillende werkvelden.
 • Je hebt inzicht in je persoonlijke leiderschapsstijl.
 • Je kunt inschatten welke stijl in welke situatie het meest effectief is.
 • Je kunt verschillende stijlen hanteren.
 • Je weet hoe je op een duidelijke en inspirerende wijze richting kunt geven.
 • Je weet hoe je de ontwikkeling van je medewerkers kunt stimuleren en hoe je hun talenten optimaal kunt benutten.
 • Je hebt kent de principes van positief en oplossingsgericht leiderschap en je kunt deze toepassen in je eigen praktijk.

Aanpak

De training begint al voordat de training begint: je maakt vooraf digitaal kennis met de trainer en ontvangt een voorbereidingsopdracht en prikkelende ‘Learning Chunks’ in de vorm van korte filmpjes, kleine experiment-opdrachten en praktische checklists.

Het programma bestaat uit 2 losse dagen. De training is zeer praktijkgericht en gaat uit van individuele leervragen en casuïstiek. De focus ligt op het oefenen van vaardigheden die jouw vermogen om activerend leiding te geven daadwerkelijk vergroten. Onder begeleiding van twee ervaren trainers ga je concreet aan de slag met het verbreden en versterken van jouw repertoire als leidinggevende. Je wisselt met vakgenoten visies, ideeën en ervaringen uit. Daarnaast krijg je tijdens de training veel gelegenheid om te oefenen met realistische en uitdagende praktijksituaties. Tijdens de training maak je een concreet actieplan waarmee je in je eigen werkpraktijk direct aan de slag kunt.

Uniek in onze aanpak is RadarGPS. Goede voornemens en nieuw gedrag volhouden en vertalen naar de dagelijkse praktijk is vaak een lastige opgaaf. Dat geldt zeker als het gaat om uitdagende materie zoals effectief omgaan met conflicten. Speciaal om jou hierin te ondersteunen, hebben wij een krachtige tool ontwikkeld: RadarGPS. GPS staat voor Goals, Progress and Support. RadarGPS is een Online Platform dat jou in staat stelt om systematisch te werken aan zelfgekozen leerdoelen. In je eigen werkomgeving, wanneer het jou het beste past en op de manier waarvoor jij zelf kiest ontvang je tips, ondersteuning en berichten. Alle deelnemers aan de training Activerend Leiderschap kunnen tot 2 weken na de training kosteloos gebruik maken van deze unieke tool.

Inhoud

Tijdens deze interactieve, tweedaagse training ga je aan de slag met de volgende onderwerpen:

 • Bepalen persoonlijke leerdoelen
 • Visie op leiderschap: inspiratie en handvatten voor effectief leiderschap in een veranderende wereld. We onderzoeken, bespreken en integreren verschillende bronnen.
 • Intervisie: principes en de praktijk van positief en oplossingsgericht leidinggeven.
 • Quiz: probleemgericht versus oplossingsgericht communiceren.
 • Toolkit: praktische, oplossingsgerichte gesprekstechnieken.
 • Actie: oefenen met realistische en uitdagende praktijksituaties.
 • Persoonlijk actieplan: vertaling naar de eigen praktijk

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Meer weten?