Naar Trainingen

Persoonlijk leiderschap met het enneagram

Het enneagram is van oorsprong een ontwikkelingsmodel. Dit eeuwenoude model beschrijft negen persoonlijkheidstypen en hun onderlinge interacties. Elk type heeft zijn eigen strategie die succes geeft, maar ook belemmeringen met zich meebrengt. Het enneagram beschrijft alle kanten van een persoonlijkheid. Van zicht op kwaliteiten, valkuilen en andere meer zichtbare kenmerken, ga je met dit model op onderzoek naar dieperliggende basisovertuigingen, ingesleten gedragspatronen en verdedigingsmechanismen en onbewuste drijfveren. Met het enneagram leer je jezelf en anderen beter kennen. Het wijst de weg om los te komen van automatische patronen en reacties en opent de weg naar groei en ontwikkeling.

Opleidingsduur

1 dag

Doelgroep

Professionals en leidinggevenden die het beste uit zichzelf willen halen

Onderwijsvorm

Standaard, Standaard-Maatwerk of Maatwerk

Aantal deelnemers

Standaard minimaal 6, maximaal 12 - Maatwerk afhankelijk van teamgrootte

Locatie

Amsterdam, Utrecht, In company

Resultaat

 • Je maakt kennis met het enneagram en de negen enneagramtypen.
 • Je ontdekt jouw eigen enneagramtype en leert daarmee jezelf beter kennen.
 • Je krijgt inzicht in je talenten en kwaliteiten en hoe je deze effectief kunt ontplooien.
 • Je krijgt zicht op je valkuilen en verdedigingsmechanismen en hoe je die kunt vermijden.
 • Je wordt je bewust van je onbewuste innerlijke drijfveren.
 • Je ontdekt nieuwe mogelijkheden en kansen om je persoonlijke kracht te vergroten.
 • Je ontwikkelt een strategie om je persoonlijke kracht te vergroten.
 • Je zet de eerste stappen op jouw persoonlijke pad van innerlijke groei en ontwikkeling.

Aanpak

Met het enneagram als gids ga je op onderzoek naar jouw persoonlijke antwoorden op wezenlijke vragen als: Wat doe ik? Wat kan ik? Wat geloof ik? Wie ben ik? En, waar sta ik voor? Het enneagram helpt de antwoorden te vinden op deze vragen en plaatst vragen en antwoorden in hun onderlinge samenhang. Vanuit dit overzicht ontstaat inzicht. Dit inzicht opent een proces naar innerlijke groei en ontwikkeling. Deze ééndaagse workshop bestaat uit een gevarieerde mix van individuele opdrachten, plenaire uitwisselingen, spelvormen en verdiepende 1-op-1 gesprekken. Jouw ontdekkingsreis naar zelfinzicht en zelfontplooiing wordt begeleid met verschillende oefeningen in gewaar zijn, in bezinnen en in actie ondernemen en oefeningen om je vooruitgang in zelfontwikkeling te monitoren. Aan het einde van de workshop heb je een concreet persoonlijk plan voor groei en ontwikkeling in handen waarmee je direct aan de slag kunt in je eigen dagelijkse praktijk.

Inhoud

In deze inspirerende ééndaagse workshop:

 • Maak je kennis met de herkomst en opbouw van het enneagram.
 • Ontdek je jouw eigen enneagramtype.
 • Krijg je inzicht in je persoonlijke successtrategie en hoe je die verder kunt versterken.
 • Krijg je inzicht in de gedragspatronen die je minder effectief maken.
 • Ontwikkel je effectieve alternatieven voor minder effectieve gedragspatronen.
 • Maak je de vertaling van zelfinzicht naar praktische toepassingen op de werkplek.
 • Maak je een persoonlijk actieplan voor groei en ontwikkeling.

Teamvariant: vergroot met enneagram effectiviteit team

Om succesvol te zijn als team, zijn vertrouwen en verbinding tussen de teamleden essentieel. Voorwaarde hiervoor is dat de teamleden elkaar voldoende goed kennen. En van elkaar weten wat ieders kwaliteiten, krachten en rollen zijn. Het enneagram is en krachtig instrument om een heldere teamanalyse te maken waarmee je dit inzichtelijk en bespreekbaar maakt. De gelaagdheid van het enneagram maakt het mogelijk om daarin net zo ver de diepte in te gaan als nodig en/of wenselijk is. Het maken van een teamanalyse met het enneagram is altijd maatwerk. In een aantal interactieve bijeenkomsten ontdekken de teamleden hun eigen en elkaars enneagramtype en krijgen zij inzicht in elkaars kwaliteiten, valkuilen, verdedigingsmechanismen, overtuigingen en drijfveren. Dit versterkt het onderlinge vertrouwen en de verbinding. Daardoor zet je met een teamanalyse met het enneagram een stap in de groei als team.

Op de hoogte blijven? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Meer weten?