Naar Nieuws

Stuurgroepbijeenkomst Veilige Publieke Taak Amsterdam

Nieuws - 07 november 2017

Maandag 16 oktober 2017 was de jaarlijkse stuurgroepbijeenkomst Veilige Publieke Taak (VPT) Amsterdam en omstreken. Naast de stuurgroepleden waren in de Duif aan de Amsterdamse Prinsengracht medewerkers met een publieke functie uitgenodigd. Deze door RadarVertige mede vorm gegeven bijeenkomst is interactief van opzet. Zo lagen er verspreid door de zaal iPads op tafel waarmee de bezoekers konden reageren op vragen en stellingen. Het programma, met interactief theater en gerelateerde videobeelden, leverde volop dynamiek en discussie.

Resultaten

Kajsa Ollongren, toen nog locoburgemeester van Amsterdam, opende de ochtend. Zij liet weten dat de gemeenten Amsterdam het krachtige beleid van de overleden burgemeester Van der Laan met betrekking tot de Veilige Publieke Taak onverminderd zal voortzetten. Ook somde ze enkele resultaten van het afgelopen jaar op. Onder meer de cashless buslijnen en veroordelingen van agressors waren mooie voorbeelden dat de veilige publieke taak serieus op de Amsterdamse agenda staat. De aanwezigen spoorden elkaar aan om de organisatie blijvend scherp te houden op dit terrein. Het in 2016 ingestelde Steunpunt Agressie en Geweld biedt daarbij belangrijke ondersteuning.

Social media

De stuurgroep besteedt dit jaar extra aandacht aan social media. Hoe moet je er als medewerker bijvoorbeeld mee omgaan als je gefilmd wordt? Dat is  niet verboden in de openbare ruimte, maar voelt het wel als een inbreuk op de privacy. En wat kunnen de implicaties zijn? Tijdens de bijeenkomst in de Duif lieten acteurs via interactief theater zien hoe makkelijk je een slechte indruk maakt door gemanipuleerde filmpjes. Een uit de tent gelokte fietsenknipper vond zichzelf op Dumpert terug als boeman. En had het zelfs nog knap lastig om zijn zaak te verdedigen bij zijn leidinggevende. De speciaal voor deze bijeenkomst door de ‘oudste vlogger van Nederland’ gemonteerde filmpjes lieten dat feilloos zien.

Do’s en don’ts

Er vloeide een geanimeerde discussie voort uit het theater en de naar aanleiding daarvan via de iPad beantwoorde vragen. Hoe moet je reageren als iemand je met een telefoon gaat staan filmen? Kun je dat voorkomen of beperken, en zijn er specifieke dingen waar je op moet letten? Het is goed om daar bij stil te staan, ervaringen uit te wisselen en de do’s en don’ts met elkaar scherp te krijgen.

Aangifte en vertrouwen

Belangrijke conclusie van de ochtend is dat medewerkers aangifte moeten doen als ze te maken hebben gehad met agressie of geweld. Allereerst om ondersteuning te kunnen bieden in individuele gevallen. Maar zeker ook om beleid te kunnen ontwikkelen op basis van geconstateerde tendensen. Daarnaast kregen de aanwezigen op het hart gedrukt vertrouwen te hebben. Als leidinggevende in de medewerker, als collega’s in elkaar en als handhaver in zichzelf.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het omgaan met agressie en geweld op de werkvloer? Neem contact op met Chaim Wannet. En lees vooral ook zijn blog op Binnenlands Bestuur.

Meer weten?